עקרונות בסיסיים שנוכל ליישם באימונים יומיומיים על מנת לשפר את ביצועיו של הסוס שלנו.
ספורטאים מכל הענפים תמיד מחפשים יתרון על פני המתחרים שלהם ופעמים רבות הם מוצאים יתרון זה ע"י יישום המדע. החל מתזונה נכונה להפקת אנרגיה, קינטיקה של תנועת המפרקים , קיצור זמן התאוששות ושיפור רמת הכושר. קל מאוד ללכת לאיבוד באלפי הספרים והמאמרים בנושא. ולכן, הנה 10 עקרונות בסיסיים שנוכל ליישם במסגרת האימונים היומיומיים על מנת לשפר את ביצועי הסוס.
חמשת העקרונות הראשונים הן תאוריות כלליות המשמשות כמסגרת לכל תוכנית אימון טובה, בעוד שהחמשה הנוספים הם בעצם עקרונות מדעיים שיעזרו לנו להבין כיצד גופו של הסוס מגיב בזמן ואחרי אימון. כמובן שעקרונות אלה חלים על סוסים במצב בריאותי טוב.
1 .מערכת פיזיולוגית תסתגל ללחץ ע"י כך שתהפוך את עצמה לעמידה יותר ללחצים עתידיים
הגוף רואה בפעילות גופנית כגורם לחץ מכיוון שזה דור ש יותר עבודה ואנרגיה מהרגיל. בכל פעם שהסוס שלנו מתאמן, הגוף שלו מסתגל קצת יותר עד שהמצב הופך להיות )מבחינת הגוף( למצב נורמלי. על מנת להרגיל את גופו של הסוס ללחץ הנגרם לו עקב הפעילות הגופנית, אנחנו צריכים לקבוע מהם התרגילים הנכונים כדי לדרבן את גופו של הסוס להסתגלות בצורה שתמקסם את ביצועיו. נעשה זאת בהדרגה ובסרגל מאמצים מותאם.
2 .ההסתגלות לעומסים ולחצים מתרחשת בזמן המנוחה
הזמן שבין האימונים זה הזמן שבו הגוף של הסוס עובר את ההתאמות הנחוצות על מנת להשתפר. בהתאם לאופי ועוצמת האימון, התאוששות מלאה יכולה להמשך בין מספר ימים, לשבוע ואף יותר. פעילות גופנית קלילה ומתיחות קלות עשויות לעזור, אך אימון אינטנסיבי נוסף עלול לגרום לפציעה ולאימון יתר. שלא כמונו בני האדם שיכולים לבטא במילים תחושות של כאב ועיי פות, לסוסים יש מעט אמצעים לתקשר איתנו את תחושותיהם. שימו לב לסימנים כמו דופק גבוה במנוחה, ירידה בטווחי תנועה וכאבי שרירים במגע - כל אלו מצביעים על כך שהסוס אינו מוכן לחזור לשגרת האימונים הקבועה שלו.
3 .כל סוס מגיב אחרת לאימון, מידה אחת לא מתאימה לכולם
בעוד שעקרונות כלליים חלים על כל הפרטים, עקרון זה מתקרב יותר לאמנות מאשר למדע. רק באמצעות ניסוי וטעיה נוכל לקבוע מה הכי מתאים לסוס שלנו. המדע נותן לנו מסגרת שמנחה ומכוונת, אבל אין כמו ניסיון והגיון בריא.
4 .כל ההתאמות הן הפיכות
לצערנו אנחנו מכירים את זה גם על עצמנו, לוקח בערך פי שניים יותר זמן לבנות כושר מאשר לאבד אותו. לדוגמא, אם יצאנו לחופשה, ניקח בחשבון שנוכל להסתמך על ארבעה שבועות של אימונים כדי להחזיר את הסוס למקום שהיה לפני שעזבנו לחופשה. למרות שהכי קל להבחין ברגרסיה בכושר האירובי, הסוס למעשה יתחיל לאבד צפיפות עצם לפני שהכושר האירובי יתחיל לרדת. מחקרים מראים שמערכת השלד נפגעת במהלך הפוגה שנמשכת מספר שבועות.
5 .בכל תהליך תמיד יהיה גורם שיגביל את הקצב
ישנם גורמים שונים שפועלים על מנת לתרום ולשפר את הביצועים, אך ישנם גם כאלה שמונעים התקדמות. בין אם זה חוסר גמישות, כוח שרירים לא מספיק, שיווי משקל לקוי או כל בעיה אחרת - החכמה היא להבין מהן חולשות הסוס ולהשקיע את הזמן בלשפר אותן. זה לא יעזור להתאמן רק על הדברים שבאים לסוס שלנו בקלות, אבל שליטה במה שקשה לסוס שלנו יוביל אותו להישגים גדולים הרבה יותר.
6 .ביצועים אירוביים נקבעים לפי כמה חמצן יכולה מערכת הלב להעביר לשרירים הפועלים ועד כמה השרירים האלה יכולים לנצל את החמצן בצורה יעילה
צריכת חמצן מקסימלית המתרחשת במהלך אימון אירובי מירבי, תלויה בקצב הלב, נפח פעימה (כמה דם נשאב בפעימה) וכמות החמצן שהשריר יכול לחלץ מהדם. אימון אירובי מגדיל את נפח הפעימה וגם גורם לשריר השלד לסנתז יותר אנזימיים מטבוליים המסייעים לשריר להשתמש בחמצן בצורה יעילה יותר. עם זאת, קצב הלב של סוס בכושר יהיה נמוך יותר מאשר של סוס שלא בכושר, נפח הפעימה ומיצוי החמצן כל כך משופרים שהלב לא צריך לפעום בקצב גבוה על מנת לספק את אותה כמות חמצן לשריר. זה הופך את הדופק לערך מאוד שימושי בהערכת מידת כושר הסוס, כמו כן כמה הוא עובד קשה באימון .
7 .סיבי שריר השלד מסוגלים לשנות את המאפיינים הקולקטיביים שלהם (פנוטיפ) כדי להתאים לדרישות המוטלות עליהם.
תופעה זו נקראת "מיופלסטיות" ותופעה זו מקיפה את הכל - החל משינוי ים בסיבים ועד לשינויים בחלבון ובחילוף החומרים התאי. פעילות אירובית מעודד ביטוי אנזימיים חמצניים, מה שמסייע לשרי רים להשתמש בשומן בצורה יעילה יותר. משמעות הדבר היא שעלינו להשקיע זמן באימון בהתניה של הסוס שלנו לעשות בדיוק את מה שהוא יתבקש לעשות בתחרות.
8 .שיפור בחוזק השריר נגרם מהסתגלות שרירית ועצבית
בעוד שהשריר מסתגל בדרכו שלו לאתגרים חדשים, מערכת העצבים עצמה "לומדת" כיצד לתאם תנועות חדשות. ע"י גיוס סיבי השריר המתאימים ביותר, הפעלת ש ריר ים שונים לייצוב בגוף, ושיפור הסנכרון בין התכווצויות שרירים שונים - התאמות עצביות יכולות להוביל לשיפורים גדולים בביצועים לפני שמתרחשת הסתגלות כלשהי של השרירים. רעיון זה חשוב מאוד מכיוון שלעיתים קרובות אנחנו מבקשים מהסוסים שלנו לבצע תנועות חדשות הדורשות גם כוח וגם קואורדינציה. על מנת ליישם את העקרון הזה, נחלק את התנועות החדשות למספר שלבים ונאפשר למערכת העצבים של הסוס ללמוד כל שלב בנפרד לפני שנרכיב את כל השלבים יחד לתרגיל מורכב.
9 .זרימת הדם מתגברת בתגובה לתוצרי הלוואי המטבוליים של פעילות גופנית
העורקים הם בעצם צינורות המובילים דם ברחבי הגוף וכלי דם קטנים יותר מכוונים את אספקת הדם לכל איבר. העורקים מתרחבים על מנת לאפשר ליותר דם לזרום ומתכווצים כדי להסיט את זרימת הדם למקום אחר. עורקים הממוקמים בשרירי השלד יתרחבו בתגובה לשינויים ברמת חומציות, החמצן, הפחמן הדו חמצני ולמטבוליטים מסוימים המיוצרים במהלך פעילות גופנית. תהליך זה מאפשר ליותר דם לזרום לקבוצות השרירים המאומצות היכן שהכי נחוץ. עקרון זה הוא אחת הסיבות הרבות שנדרש חימום לפני אימון. החימום מבטיח את זרימת הדם המספקת אל השרירים בזמן מאמץ.
10.גם רמות נמוכות של התייבשות עלולות לפגוע בביצועים
אפילו 2% התייבשות עלולה לפגוע בביצועים ספורטיביים. אנחנו אמנם לא יכולים להכריח את הסוס לשתות, אבל ישנן כמה דרכים פשוטות לדאוג לכן שלא יתייבש. כמובן שתמיד נאפשר לסוס שלנו גישה למים טריים ונקיים, נקפיד להציע לו לשתות גם במהלך אימון במיוחד אם רוכבים יותר משעה בכל פעם (על אחת כמה וכמה במזג האוויר הישראלי החם). שימוש בתוספי אלקטרוליטים יכולה להיות אפשרות טובה בקיץ, אך להשתמש בזהירות, מכיוון שעודף מלחים יכול גם כן להוות בעיות התייבשות
מקור: